یکی از شاخص ترین بناهای تاریخی ایران  منارجنبان می باشد .این بنا یکی از مهمترین و معروف ترین بناهای تاریخی در ایران به شمار می آید که از قرن هفتم تا به امروز در حال لرزیدن است و تا به حال پابرجا مانده است منارجنبان یکی از خاص و متفاوت ترین معماری ها در ایران می باشد که از نظر معماری بسیار متفاوت و همچنین بسیار منحصر بفرد می باشد در این بخش از سایت گروه مهندسین معمار بادگیر به معرفی معماری بنای منارجنبان می پردازیم :

منارجنبان نام جالب و عجیبی است که به مناره هایی قابل تحرک در اصفهان گفته می شود در ایران دو مناره قابل تحرک داریم که یکی در اصفهان و دیگری در  اردکان یزد می باشد .

منارجنبان اصفهان :

منارجنبان اصفهان در قرن هشتم هجری بنا شده است ، بنایی با سقف گنبدی شکل که نشانی شاخص از معماری ایرانی می باشد  در قسمت زیرین سقف و درست در انتهای بنا، گور شیخی به نام عمو عبدالله کارلادانی قرار دارد.یسقف بنا با کاشی کاری های لاجوردی و فیروزه ای پوشانده شده و شکل بسیار زیبایی به این فضا داده است  . دو مناره ی زیبا قرار گرفته اند که ارتفاع هرکدام از سطح زمین ۱۷.۵ متر و پهنایشان هم ۹ متر می باشند سقف این بنای ارزشمند به شماره ۳۴۹ در سال ۱۳۲۱ هجری در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است .
 با لرزاندن یک مناره، تمامی بنا به لرزش در می آید. علت تکان خوردن بنای منارجنبان پدیده ی تشدید یا زئوناس را دارد. وجود مصالح ساختمانی سبک در قسمت بالایی ساختمان، ارتفاع کم مناره ها، وجود فاصله بین هر مناره با ساختمان، کلاف های چوبی که در قسمت بالا و پایین هر یک از دو مناره به کار رفته اند، همه و همه دست در دست هم داده اند تا مناره های منارجنبان سالیان متمادی متحرک باشند.

به دلیل عظمت بنا و میزان کم تکان خوردن آن، دیدن لرزش همه ی نقاط، کار دشواری می باشد و تنها جنبش مناره ها به آسانی دیده می شوند، آن هم بیشتر به دلیل آن که روی هر یک زنگوله هایی نصب شده که حرکت را به وضوح نشان می دهند.

به همین دلیل شاید برخی تردید داشته باشند که به راستی همه ی بنا تکان می خورد . برای نشان دادن تکان خوردن این مناره از المان هایی در طراحی آن استفاده شدهاست که این تکان خوردن را نشان می دهد .
زنگوله زنگ یا زنگوله هایی که برروی دو مناره قرار گرفته است  که می لرزند و صدایی از خود تولید می کند که نشان دهنده ی لرزیدن مناره ها و ساختمان می باشد ساعتی را روی دیوار ایوان و در انتهایی ترین قسمت آویزان شده است  که هنگام لرزش بنا به وضوح تکان می خورد و راهنمای منارجنبان هم در هنگام تکان خوردن بنا به آن ساعت اشاره شده است  رو به روی قبر عموعبدالله که در انتهای ایوان قرار داده شود ، شیشه ای کشیده که محافط آرامگاه او باشد .
این شیشه در هنگام لرزیدن منارجنبان به صورت واضح می لرزد و حتی اگر با دقت گوش فرا دهید
صدای لرزیدنش آن هم به گوش می خورد کاسه آب: اگر کاسه ای پر از آب را در محلی مثل روی قبر عمو عبدالله بگذاریم پس از لرزاندن مناره ها به وضوح  تکان خوردن آب در آن دیده می شود
منارجنابان اصفهان

می توان بنای زیبای منارجنبان را به چند بخش  مختلف دسته بندی کرد. خش هایی مانند ایوان منارجنبان، مناره های متحرک بنا و قبر عمو عبدالله از قسمت هایی است که در معماری منارجنبان به آن توجه شده است.

 مناره های منارجنبان ساختمان منارجنبان ایوانی است با طاق زیبا و دیدنی که بر فرازش دو مناره دیده می شود . مناره ها که  از جنسی خشتی  ساخته شده است و از متریالکاشی برای تزیین آن استفاده شده است و که این کاشی کاری ها زیبلیی بنا را چندین برابر کرده است.در داخل مناره ها پلکان مارپیچی ساخته شده که اوازآن ها بالا می رود و با دو دست و بسیار محکم ، شروع به تکان دادن یک مناره می باشد .

مناره ی دیگر هم تکان می خورد و به دلیل وجود زنگوله هایی که روی هر دو مناره نصب شده، می توان به وضوح تکان خوردن هر دو مناره را دید اما این همه ی اغلب بازدیدکنندگان یا افرادی که نام منارجنبان را می شنوند تصور می کنند که با تکان دادن یک مناره تنها مناره ی دیگر تکان می خورد اما دیده می شود که  با تکان خوردن یک مناره تمامی بنا تکان می خورد و این تکان خوردن مختص به تنها این دو مناره نیست .

 ایوان مناره :

 ایوان مناره علاوه بر مناره های چشم نوازی که در طراحی این بنا در نظر گرفته شده است ، ایوان آن که به ایوان منارجنبان یا ایوان مقبره عمو عبدالله معروف است هم دارای زیبایی و منحصر به فرد از نظر معماری می باشد ارتفاع این ایوان  خاص حدودا  ۱۰متر در نظر گرفته شده است و مساحتش ۱۴۶ متر  می باشد

عمو عبدالله کارلادانی که با نام های عمو عبدالله صقلایی یا سقلابی هم  معروف است همان فردی است که آرامگاهش در زیر ایوان منارجنبان  واقع شده است . اطلاعات زیادی از زندگی وی در دست نمی باشد، تنها اطلاعاتی که در این باره داریم همان چیزی است که بر روی سنگ قبر وی نگاشته شده؛

درمعماری منارجنبان هم چله خانه به اماکنی گفته می شود که زاهدان و عارفان به مدت ۴۰ روز قرار گرفته می شود و ریاضت می کشیدند . در بنای منارجنبان هم دو اتاق کوچک وجود دارد که چله خانه بوده اند. عرفا به داخل آن ها می رفتند و به مدت ۴۰ روز با پروردگارشان خلوت می کردند

منار جنبان در اصفهان

معماری بنای منارجنبان

اعجاب انگیزترین بناهای تاریخی اصفهان و کشورمان ایران است . سبک معماری این بنا مغولی است و از یک صحن یا ایوان و دو مناره که در ابتدای کلام به معرفی آن ها پرداخته ایم تشکیل شده است. شاخص درباره ی معماری این بنای تاریخی زیبا، وجود همان پدیده ی فیزیکی تشدید یعنی منتقل شدن نیرو از مناره به همه ی ساختمان بنا می باشد.  با بررسی و تحقیقات روی این بنا متوجه شده اند که مهم ترین علت فرو نریختن منارجنبان وجود دو شیار عمیق  دیده می شود دو شکاف در کنار مناره ها قرار دارند.

علاوه بر تکان خوردن مناره ها نکته ی قابل توجه دیگر در رابطه با بنای منارجنبان کاشی کاری های زیبای که در سقف آن به کار برده شده است بسیار مورد اهمیت می باشد ؛ کاشی کاری هایی با طرح ستاره که رنگ فیروزه ای دارند و زیبایی منارجنبان را بیشتر و بیشتر کرده است . دقت و ظرافت هنرمندان کاشی کار با دقت در این کاشی های کوچک که با هنرمندی در کنار هم قرار گرفته اند کاملا مشخص است.

عضویت در خبرنامه

شما می توانید با عضویت در خبرنامه ایمیلی ما، همواره از آخرین اخبار معماری ایران و جهان، اطلاع رسانی در خصوص نمایشگاه ها و همایش ها و مقالات و مطالب ما بهره مند گردید. برای این منظور کافی است آدرس ایمیل خود را در کادر پایین وارد کرده و ثبت نمایید.

اطلاعات تماس

  • iconتهرانپارس، خیابان رسالت، بین باقری و تیرانداز، روبروی پمپ بنزین رشید، ساختمان شاهین، واحد 6
  • icon info [at sign] badgir.info
  • icon77724010 – 021
  • icon77703318 – 021
  • icon شنبه – چهارشنبه : 8/30 صبح الی 17/30
    پنجشنبه : 9 صبح الی 13

موقعیت بادگیر روی نقشه

موقعیت بادگیر روی نقشه
Top