امروزه با توجه به افزایش جمعیت در شهرها بواسطه همچنین به واسطه ثابت بودن مساحت زمين و بالا رفتن سطح رفاه افراد تعداد خودرو ها برای استفاده افراد خانواده بیشتر شده است . به همین دلیل فضای مناسب برای پارکینگ خودرو ها از اهمیت بیشتری برخوردار شده است .
در نتيجه چاره انديشي براي تسهيل در ايجاد و احداث پاركينگ ضروري تر و امری الزاميست . مديريت زماني پاركينگ هاي بسيارکار آمد می باشد  .
مدیریت پارکینگ ها می تواند در کمبود پارکینگ های شهری بسیار کمک کننده باشد . به عبارتی می توان راه کار هایی را برای رفع نیاز افراد ارائه داد تا در کنار حل مشکل در بسیاری از هزینه ها هم صرفه جویی داشته باشیم . پارکینگ های فضای اداری برای بسیاری از مجتمع های تجاری کمک کننده است و در زمان های که ادارات تعطیل هستند می تواند نیاز پارکینگ سایر فضا های تفریحی یا سرگرمی و مشتریان فروشگاه را تامین کند و این ایده بسیار کار ساز است .
همچنین با حذف محدودیت ارتفاعی پارکینگ در ضوابط شهرسازی و با اضافه شدن ارتفاع سقف پاركينگ ميتوان به جاي پارك يك اتومبيل دو يا سه اتومبيل روي هم با تدابيري پارك شوند . صدور پروانه برای ساختمان جدید و یا اضافات ساختمانی مجاز نیست مگر اینکه درطرح ساختمانی و یا تغییرات آن حداقل تعداد محلهای پارکینگ براساس معیارهای مشخص در ضوابط مربوطه پیش بینی گردد .
تأمین پارکینگ در مازاد فضای باز جزء زیربنا محسوب نمیشود و به شرط آنکه مانور اتومبیل تامین گردد در مازاد فضای باز به ازای هر پانزده متر مربع یک واحد پارکنیگ تامین می شود .

طراحی پارکینگ :

 رمپ پارکینگ در فضای باز ساختمان جزء زیربنا محسوب نمی شود .
 از هر خیابان فقط یک راه ورودی برای پارکنیگ مجاز است ، مگر این که طول بر زمین ۲۰ متر و بیشتر باشد که در این صورت می توان از دو درب ورودی پارکینگ استفاده کرد .
حداکثر ارتفاع تمام شده پیلوت تا ۴۰/۲ متر به شرط استفاده برای پارکینگ مورد تایید است  و در صورتی که زیرزمین احداث نگردد ارتفاع اولیه تا ۶۰/۲ متر به شرط اینکه سطح فونداسیون تا ۶۰ سانتیمتر پایینتر از گذر باشد تایید شده است .
در صورتی که پروانه ساختمانی جهت احداث پیلوت و زیرزمین همزمان صادر شده باشد ، ارتفاع تمام شده پیلوت تا ۴۰/۲ متر بلامانع بوده و در این حالت به جهت لوله کشی ها مورد لزوم ارتفاع اولیه زیرزمین به شرط استفاده براساس پروانه تا ۳متر و ارتفاع تمام شده ۶۰/۲ متر بلامانع است.
 فاصله داخل به داخل ستونها جهت پارک دو اتومبیل حداقل ۵۰/۴ متر با مانور اصلی ۵ متر (محور تا محور ستون) مورد تایید است .
 پیش بینی راه ورودی پارکینگ رمپ از قسمت فضای آزاد ساختمانی بدون مشکل است و لیکن درهرحال راه ورودی جزء فضای پارکینگ ساختمان نخواهد بود.
اجرای شیب مثبت جهت رمپ پارکینگ با رعایت ضوابط نورگیری زیرزمین و سایر مقررات بلامانع ندارد.
– پارکینگ های مورد نیاز ساختمانها فقط در پیلوت، زیرزمین و مازاد فضای باز قابل تامین است و استفاده از فضای باز غیرمازاد جهت این منظور ممنوع است .

مقررات طراحی پارکینگ

 پیش بینی دو واحد پارکینگ از مجموع پارکینگهای مورد نیاز پشت سر هم بلامانع است . (صرفا در پارکینگ های مسکونی)
عرض راه عبوری حداقل ۳متر پیش بینی گردد . ارتفاع پارکینگ های بیش از ۱۰۰۰ متر مربع یا بیش از ۲۵ واحد می تواند تا ۳ متر در نظر گرفته شود .
 از نظر قوانین عمومی پارکینگ به لحاظ ابعاد(عمق، دهنه خالص محلهای پارک بر حسب زاویه) عرض خالص دسترسیها، حداقل شعاع، شعاع گردش رامپ ها در رابطه با ابعاد وسائل نقلیه استفاده کننده، استاندارهای بین المللی ملاک عمل می باشد.
حداکثر شیب رمپ ۱۵% در نظر گرفته شود .
(زیرزمین پارکینگ) باید دارای دسترسی مستقیم به طبقات باشد، (پله، آسانسور)
 شعاع گردش رامپ ۵۰/۶ متر می باشد.(شعاع قوس از آکس رامپ)
چنانچه مساحت سطح پارکینگ بیش از ۱۰۰۰ متر مربع می باشد، رامپ ورودی رفت و برگشت جداگانه مورد نیاز می باشد  و یا عرض رمپ باید حداقل ۵ متر باشد.
حداقل عرض مفید برای یک واحد پارکینگ ۵۰/۲ متر و برای دو واحد پراکینگ ۵۰/۴ متر بطور مفید قابل قبول می باشد، و برای مانور اتومبیل آکس به آکس ستونها حداقل ۵ متر با عرض مفید ۵۰/۴ متر باید مد نظر گرفته شود .
برای پارکینگ معلول حداقل عرض مفید ۵۰/۳ متر مورد نیاز است.
برای کلیه موارد فوق طول ایست اتومبیل ۵ متر قابل قبول است.
 ضوابط عرض خالص رمپ دسترسی اتومبیل به طبقات پارکینگ، برحسب اینکه تعداد اتومبیل استفاده کننده، کمتر از ۲۵ واحد باشد ۵۰/۳ متر و بیشتر از ۲۵ واحد، حداقل ۵ متر لازم می باشد، مگر دو راه ورود و خروج هر یک به عرض ۵۰/۳ متر پیش بینی می گردد .
تغییر نوع استفاده پارکینگ ساختمانهای مسکونی و غیر مسکونی مقدور نیست .

ضوابط مربوط به گذرها ، پارکينگ و پخ ها

در طرح ريزي شبكه گذرهاي فرعي طرح‌هاي تفصيلي كوشش به عمل آمده كه انتظام لازم و معقولي به اين شبكه بخشيده شود. به همين لحاظ ‌گذرهاي ترسيم شده روي نقشه‌ها درجه‌بندي‌ شده‌اند. چنانچه عرض موجود يا عقب نشيني شده بيش از عرض تعيين شده روي نقشه‌ها باشد، عرض‌ موجود يا عقب‌نشيني‌شده‌ملاك‌عمل‌بوده‌وبايستي كماكان رعايت گردد.
۲-۴ـ‌عرض‌گذرهاي‌موجود غيراختصاصي كه درطرح‌هاي تفصيلي مشخص نگرديده چنانچه طول آن كمتر از ۱۰۰ متر باشد، ۶ متر و با طول ۱۰۰ متر و بيشتر، ۸ متر خواهد بود.

 قوانین و تبصره ها :

تبصره ۱ـ در داخل محدوده شهر قديم، حداقل عرض گذرهاي با طول كمتراز ۱۵۰ متر،۶ متر وگذرهاي باطول۱۵۰ متر و بيشتر ۸ متر خواهد بود.
تبصره ۲ ـ عرض گذرهاي تعيين نشده در محدوده منطقه تاريخي اصفهان با نظر سازمان ميراث فرهنگي مشخص خواهد شد.
تبصره ۳ ـ عرض موجود گذرهائي كه در يكي از طرفين آن بناها و بدنه ها و سقف‌هاي داراي ارزش تاريخي و معماري وجود دارد، حفظ خواهد شد. در صورت امكان، تعريض با نظر سازمان ميراث فرهنگي بايستي از سمتي صورت گيرد كه به اينگونه بناها و بدنه‌ها آسيبي وارد نـگردد. قسمـتهايي از گذر كه در دو طـرف آن و مقابـل يكديگر، بنـا و بدنه تاريخـي وجود دارد و يا داراي سقف است از اين قاعده مستثني مي باشد.
۳-۴- نقشه هاي شبكه گذرهاي پيشنهادي طرح هاي تفصيلي از نظر مسير و حداقل عرض گذرهاي اصلي قابل استناد است، ليكن از نظر خط پروژه قابل استناد نبوده و خط پروژه هاي مصوب كميسيون ماده پنج ملاك عمل خواهد بود. در مواردي كه مسير ترسيم شده در اين نقشه ها با مسيرهاي مصوب قبلي مغايرت داشته باشد، مسير مشخص شده در اين نقشه ها ملاك عمل خواهد بود و براساس آن بايستي خط پروژه اصلاحي تهيه گردد
۴-۴-درطرح‌هاي‌تفصيلي‌تعريض‌گذرهاي‌فرعي،ماديهاوانهاربه‌صورت‌مساوي از محور موجود آنها در نظر گرفته شده است. ليكن‌درمواردي كه بناهاي با ارزش از نظر معماري و تاريخي در مجاورت ‌گذر قرار داشته ‌يا‌ مقتضيات طراحي ايجاب‌مي‌نموده، محورموجودگذرملاك‌تعريض‌نبوده‌است. بديهي‌است نحوه تعريض‌ منعكس ‌شده ‌درطرحهاي تفصيلي به هر حال ملاك عمل خواهد بود.
۵-۴- تخريب ساباط هاي موجود مجاز نمي باشد مگر با تاييد و موافقت سازمان ميراث فرهنگي.
۶-۴- تغيير مسير و مسدود نمودن راه آبهاي عمومي منجمله چشمه ها، ماديها و جويها ممنوع مي باشد.
۷-۴ ـ احداث بن بست با طول بيش از ۲۵۰ متر مجاز نمي باشد.
۸-۴ ـ دسترسي سواره‌رو بناها از گذرها بايستي محدود گشته يك ورودي با عرض حداكثر ۵/۳ متر در نظر گرفته شود. محل احداث درب ورودي بناها با توجه به شرايط محلي از نظر وجود اشجار و غيره با نظر شهرداري تعيين خواهد شد. در قطعات مالكيت با بيش از يك بر، يك درب سواره رو اضافي با عرض حداكثر ۵۷/۳ متر با نظر شهرداري مي‌توان در نظر گرفت. در قطعات مالكيت جنوبي و با عرض بيش از ۱۰ متر مشروط به عدم قطع درختان، با نظر و موافقت شهرداري در نظر گرفتن ورودي سواره با عرض حداكثر ۶ متر بلامانع است.
۹-۴ ـ دسترسي كليه قطعات مالكيت بر خيابانها كه امكان دسترسي ثانويه از گذرهاي فرعي يا فرعي تر دارند بايستي از طريق دسترسي ثانويه تأمين گردد و دسترسي آنها به خيابان به جز براي عبور پياده (يك درب براي هر قطعه در سمت خيابان با حداكثر عرض ۵/۱ متر) محدود گردد. دسترسي سواره‌رو قطعات مالكيت از گذرهاي اصلي كه فاقد دسترسي ثانويه ميباشد، به ازاء هر قطعه مالكيت يك ورودي با عرض حداكثر ۵/۳ متر، مجاز است.
۱۰-۴ ـ احداث‌هرگونه‌پل‌روي‌جوي‌هاي‌كنار گذرها به منظور تأمين دسترسي به واحدهاي مجاور گذرها بايستي با نظر و موافقت شهرداري انجام گيرد.
۱۱-۴ ـ درب ساختمانها نبايد در داخل محوطه گذرها باز شود.
۱۲-۴ ـ احداث‌هرتعدادپله‌درخارج‌ازحدمالكيت‌وپياده‌روهاوگذرهاغيرمجاز است.
۱۳-۴ـ نصب درب ماشين رو در كليه پخها ممنوع است. موارد موجود بايستي در زمان بازسازي و نوسازي مسدود شود.
۱۴-۴ ـ پيش بيني تعداد واحدهاي پاركينگ مورد نياز در كليه قطعات مالكيت، با توجه به نوع استفاده‌اي كه از آنها به عمل مي‌آيد و براساس معيارهاي پاركينگ طرح تفصيلي براي هر يك از استفاده ها الزامي است. محل ‌يا محلهاي‌ مناسب ‌پاركينگ‌ كه‌مي‌تواندبه‌صورت‌مسقف‌بوده‌و يا در فضاي آزاد قطعه ماليكت تأمين شود، بايستي بر روي نقشه‌هائي‌كه‌جهت پروانه ساختماني‌به‌شهرداري‌ياسايرمراجع‌ذيربط ارائه مي شود، مشخص شده باشد.
۱۵-۴ -محل‌پيش‌بيني‌شده جهت يك واحد پاركينگ بايستي شامل فضائي به ابعاد ۵ * ۵/۲ متر به انضمام‌فضاي‌سبز مناسب جهت مسير حركت باشد.
۱۶-۴ ـ استفاده از حداكثر ۲۰% مساحت كل زمين به منظور پاركينگ غير سرپوشيده به شرط امكان تحرك اتومبيل و دارا بودن دسترسي مناسب و عدم ضرورت قطع درخت با موافقت شهرداري بلامانع است.
۱۷-۴ ـ حداقل عرض درب ورودي پاركينگ ۵/۲ متر است.
۱۸-۴ـ‌ارتفاع‌مجازپاركينگ‌اختصاصي‌درفضاهاي‌سرپوشيده حداكثر ۲۵/۲ متر است.
تبصره۱ـ‌چنانچه‌سطح‌اختصاص‌داده‌شده‌براي محوطه پاركينگ در فضاهاي سرپوشيده‌بيش‌از۵۰۰ متر مربع ‌باشد، حداكثرارتفاع مجاز ۶۰/۲ متر خواهد بود.
۱۹-۴ ـ در صورت استفاده از رامپ، حداقل ارتفاع آن ۹۵/۱ متر است و شيب آن نبايستي از ۱۵% بيشتر باشد.
۲۰-۴ ـ حداقل عرض رامپ براي دسترسي به پاركينگ جهت حداكثر ۲۴ اتومبيل ۵/۳ متر و از ۲۵ اتومبيل بيشتر از ۵ متر است. درصورتي كه عرض ۵ متر در نظر گرفته نشود، پاركينگ بايد داراي ورودي و خروجي جداگانه با حداقل عرض ۵/۳ متر باشد.
۲۱-۴ ـ كليه پاركينگ‌هاي ساختمانهاي عمومي و بانك‌ها بايستي به نحوي باشد كه استفاده عموم از آن به سهولت صورت گيرد.
۲۲-۴ ـ محدوديتي از نظر تعداد طبقات زيرزمين براي قطعات مالكيت با كاربري پاركينگ وجود ندارد.

عضویت در خبرنامه

شما می توانید با عضویت در خبرنامه ایمیلی ما، همواره از آخرین اخبار معماری ایران و جهان، اطلاع رسانی در خصوص نمایشگاه ها و همایش ها و مقالات و مطالب ما بهره مند گردید. برای این منظور کافی است آدرس ایمیل خود را در کادر پایین وارد کرده و ثبت نمایید.

اطلاعات تماس

  • iconتهرانپارس، خیابان رسالت، بین باقری و تیرانداز، روبروی پمپ بنزین رشید، ساختمان شاهین، واحد 6
  • icon info [at sign] badgir.info
  • icon77724010 – 021
  • icon77703318 – 021
  • icon شنبه – چهارشنبه : 8/30 صبح الی 17/30
    پنجشنبه : 9 صبح الی 13

موقعیت بادگیر روی نقشه

موقعیت بادگیر روی نقشه
Top